Frequently Asked Questions
スコイエン合気道へようこそ
Trenger jeg noen spesielle klær eller utstyr?
Vi anbefaler klær som er lett å bevege seg i. For å unngå ubehag fra treningsmatta anbefaler vi også treningsbukse / joggebukse. Vi trener for øvrig barbeint. Før trening er det fint om du påser at negler er klippet og at du tar av deg løse gjenstander (ringer, piercinger, smykker o.l.).
Hva skjer hvis jeg går glipp av noen av introduksjonstreningene?
Vi håper du får til å være med på alle treningene, men vi tilpasser uansett dersom du velger å fortsette med ordinær trening. Vi har dyktige instruktører som tar vare på nybegynnere den første perioden.
Jeg er ikke ledig på mandager, kan jeg fremdeles starte hos dere?
Ja, vi tar hensyn til at folk har forskjellige livssituasjoner. Fordelen med kurset er at du får et tilpasset opplegg sammen med andre som er i samme situasjon som deg, men vi tar uansett imot nye medlemmer fortløpende gjennom året. Ta kontakt før du møter opp på trening, så avtaler vi nærmere.
Når er det mulig å trene hos dere?
Etter introduksjonskurset kan du delta på alle oppsatte treningstider. I tillegg er det mulig å delta på en del treningssamlinger i inn- og utland. Vår egen timeplanen finner du her.
Jeg er i dårlig form eller sliter med fysiske forutsetninger. Er aikido mulig for meg?
Ja! Vi har medlemmer fra 10 år og opp til 81! Det er ikke uvanlig at godt voksne begynner hos oss. Da tar det meste litt lengre tid, men vi tar hensyn og sørger for at du kan utvikle deg i eget tempo. Vi har også hatt medlemmer med funksjonsnedsettelser.
Er det mye skader i aikido?
Sammenliknet med mange andre idretter er det lite skader i aikido. Målet med treningen er nettopp å styrke kroppen til å tåle forskjellige påkjenninger. Aikido er en kampkunst, noe som innebærer at vi ikke har konkurranse. I løpet av treningen utfordrer vi oss selv og hverandre, men innenfor grenser som er styrkende og helsebevarende. I semesteravgiften inngår også en forsikring, skulle uhellet være ute.
Hvordan er det med gradering, belter og gradsystem i aikido?
I likhet med mange andre kampkunster og kampsporter har vi et graderingssystem i aikido. Vi er tilknyttet Norges Aikidoforbund, som også er tilsluttet Aikikai i Tokyo. Vi sørger for at graderinger blir en naturlig del av din egen progresjon i aikido. Å forberede seg til gradering gir god ytre motivasjon, og det gir muligheten til å bli en del av et større nasjonalt og internasjonalt nettverk. Du kan lese mer om graderingssystemet på nettsidene til Norges Aikidoforbund.
Hva er det med de svarte og hvite draktene dere trener med?
I likhet med judo og karate trener vi i en såkalt gi, en slitesterk treningsdrakt holdt sammen av et enkelt belte. Etter noen år med trening, og gjennomført gradering til 3. kyu, som er en av delgradene i graderingssystemet i aikido, benytter man i tillegg en hakama. Plagget er som regel mørk blå eller svart, og er egentlig bare et tradisjonelt japansk klesplagg, et slags bukseskjørt. Plagget gir en indikasjon på at man har nådd et visst grunnleggende nivå i aikido og er standard bekledning innenfor aikido internasjonalt.
Har dere barnetrening?
Vi har for tiden ikke egne barnetreninger, men på onsdager er det mulig for barn mellom 9 og 13 å delta. Vi gir 20% familierabatt, så kanskje kan det være en idé å trene sammen? Fra og med fylte 14 år kan man være med på alle ordinære treninger.
Er det religiøse elementer i aikido?
Aikido er knyttet til tradisjonell japansk kultur. Det er selvsagt mulig å hente ut noe dypere fra aikido for den som er interessert, men selve treningen, instruksjonen og rammen rundt treninga er livssynsnøytral. På starten og slutten av treningen bukker vi til hverandre og til et bilde av grunnleggeren av aikido, Morihei Ueshiba. Denne handlingen er et uttrykk for respekt.
Fungerer aikido som selvforsvar?
Aikido henter sine teknikker fra tradisjonsrike japanske kampskoler. Bevegelsene og prinsippene er nært knyttet til håndtering og bruk av sverd, avvæpningsteknikker og grunnleggende selvforsvar. Det er absolutt noe å hente fra aikido, særlig når det gjelder evnen til å bevare roen, posisjonere seg og ta vare på seg selv i konfliktfylte situasjoner. Samtidig er aikido en langsom utviklingsvei. Det tar tid å bli god. Vår erfaring tilsier at de færreste som trener aikido havner i situasjoner der de behøver å benytte det de har lært. Kanskje det også er et resultat av treninga?